1. Sparar tid – FIXA EN BILD PÅ EN MATLISTA!!!!
Genom att skapa en inköpslista från din matplanering slipper du alla onödiga inköp.
Det enda du behöver köpa till är kanske lite mjölk ett par gånger i veckan.
2. Sparar pengar
Även om du inte veckohandlar kan du genom att du alltid vet vad du behöver (och har din inköpslista med dig) slippa frestas att köpa en massa onödigt.
Se till att du följer inköpslistan till punkt och pricka och att du där har skrivit upp ALLT du behöver.
Att planera gör också att du mer sällan lockas av att köpa hem färdig-mat.
3. Inget onödigt som hamnar i soppåsen
När du planerar din veckolista går du även igenom vad du har för rester som kan användas till veckan som kommer. Genom att du ser till att använda dina rester till nya middagar slipper du att de står och blir gamla och måste slängas efter några dagar. Du kan till exempel spara riset som blev över till grytan och använda det till fisken nästa dag…
4. Nyttigare mat
När du planerar har du också tid att hitta på nyttigare mat. Du kan se till att variera maten så du får både fisk, kött, pasta, ris, potatis och grönsaker.
5. Favorit-mat
Kom också ihåg att lägga in någon av familjens favoriter under veckan. Själv brukar jag planera lite “roligare” mat på fredagarna och lördagarna, medan det blir enklare och mer snabblagad mat i veckorna.
6. Storkok
Om du vet att du kommer få svårt att hinna med matlagningen någon kväll kan du se till att förbereda genom att laga extra mycket av en maträtt som är lätt att variera. Du kan till exempel ha köttbullar och makaroner ena dagen och nästa dag koka potatis och brunsås till köttbullarna från dagen innan. Det gör kanske inte så mycket att man får köttbullar två dagar i rad om tillbehören är annorlunda.
Lite större ”kok” är också bra för att få matlådor till jobbet.
7. Minska din stress
Hur många gånger har man inte stått och tittat in I kylskåpet och funderat över vad man ska ha till middag, precis innan det är dags att börja med maten. Om du har planerat och dessutom redan handlat är det så enkelt att bara sätta igång.
8. Återanvänd dina veckomenyer
När du väl har planerat för några veckor, kan du helt enkelt återanvända dina matlistor. Du måste inte hitta på helt nya maträtter varje gång du ska planera för en ny vecka.
9. Hjälp i köket
Sätt upp menyn på kylskåpet.
Dels vet alla vad som vankas till middag, vilket ofta gör att man slipper tjafs om maten:
”Vi ska äta det som står på listan.”
Om du förutom menyn också sätter upp recept där det står hur maten ska lagas,
kan du få hjälp även om du själv inte hinner hem i tid.
Det finns inga ursäkter om allt finns enkelt till hands, både barn och respektive kan sätta igång
så att maten är klar när du kommer hem!
Elisabeth
Mycket smart. Är det okej att man lånar av dina inlägg till min blogg om jag talar om vart det kommer från? =)