Barnen kanske inte alltid är så förtjusta, men jag själv gillade även som barn, och brukade äta flera portioner, när min farmor hade lagat kålpudding.
Det här är en lite enklare variant, men som smakar precis som den ska!
Värt att testa!

 

Tidsåtgång: 20 minuter för tillagning + 40 minuter i ugnen
Antal: 4-6 portioner

Det här behöver du:

  • 500 g vitkål
  • 1 gul lök
  • 1 msk neutral olja (t.ex. rapsolja)
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 dl ljus sirap
  • 1½ dl okokt ris
  • 500 g köttfärs (blandfärs eller nötfärs blir bäst)
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 dl vatten
  • 2 ägg

Till servering:

  • kokt potatis
  • lingonsylt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (lite lägre temp om du har varmluftsugn).
  2. Ha i lite olja i en wok eller stekpanna och hetta upp den.
  3. Stek kål och lök ca 3 minuter tills det blir mjukt, det ska inte få färg.
  4. Rör om då och då så det inte fastnar.
  5. Tillsätt soja, riset, sirapen och lite salt (ca ½ tsk).’
  6. Låt det fortsätta puttra i ca 3 minuter till.
  7. Häll över allting i en ugnsform och låt det vila.
  8. Stek färsen.
  9. Salta och peppra (ca 1 tsk salt och ½ tsk svartpeppar)
  10. Häll tillbaks kålblandningen i pannan med färsen och blanda ihop allting.
  11. Ta av pannan från värmen.
  12. Vispa ihop vatten och ägg och vänd ner det i kålblandningen.
  13. Häll nu tillbaka allt i ugnsformen.
  14. Täck formen med folie.
  15. Ställ in formen i ugnen ca 30 minuter.
  16. Ta bort folien från formen efter 30 minuter och låt den därefter få ytterligare 10 minuter i ugnen så kålpuddingen får fin  färg.
  17. Efter sammanlagt 40 minuter tar du ut formen och det är färdigt för servering.

Servera med potatis, lingonsylt och eventuellt en liten sallad.