30 stycken


 

Ett bättre mellanmål än kanelbullar och enkelt att ha med sig på picknicken: Matbullar!
Passar superbra till soppan nu på hösten och är godast om du äter dem varma!

 

Det här behöver du:

Degen:

  • 125 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 2 msk honung eller sirap
  • 14-15 dl vetemjöl

Fyllningen:

  • 50 g rumsvarmt smör
  • ½ dl färska eller 1 msk torkade örtkryddor
    (T.ex. rosmarin, körvel, timjan, oregano m.m.)
  • ½ dl finhackad persilja
  • 1ägg
  • havssalt att strö ovanpå

Så här gör du:

  1. Smält smöret till degen i en kastrull.
  2. Tillsätt mjölken och värm tills det är fingervarmt (37 grader).
  3. Smula jästen i en bunke.
  4. Häll mjölken över jästen.
  5. Rör tills jästen är upplöst.
  6. Tillsätt salt, honung och demesta av mjölet.
  7. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
  8. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  9. Sätt ugnen på 250 grader.
  10. Blanda ihop smör, örtkryddor och persilja till fyllningen.
  11. Arbeta den jästa degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar.
  12. Kavla ut varje del till en avlång, halvcentimetertjock platta.
  13. Bred ut örtsmöret över degen.
  14. Rulla ihop och skär varje rulle i 15 bitar.
  15. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper (eller om du vill ha dem i bullformar).
  16. Jäs under bakduk ca 20 minuter.
  17. Pensla med uppvispat ägg och strö över havssalt.
  18. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter.
  19. När de är klara tar du ut dem och låter dem svalna på galler under bakduk.

 

 


Örtbullar – Goda matbullar med vuxen smak. Ett recept som jag hittade i en gammal receptbroschyr.