4 personer
Tillagningstid: ca 40 minuter


Det här receptet har jag hittat i en veckotidning.
Det är en god gratäng som går hem även hos barnen – även fast det är fisk!

 

Det här behöver du:

  • 3 små purjolökar
  • 700 g potatis
  • 2 dl Créme fraiche franska örter
  • 3 + 4 msk hackad dill
  • 4 portionsbitar lax
  • ½ kg oskalade räkor
  • 4 msk färsk, riven pepparrot
  • 100 g färskost

Garnering:

  • Dill
  • Citronrasp
  • Räkor
  • Serveras med:
  • Skirat smör
  • Sallad och primörer

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Ansa och dela purjolökarna i ca 2 cm stora bitar.
  • Skala potatisen och dela den I mindre bitar.
  • Koka potatisen i lättsaltat vatten tillsammans med 3 msk dill.
  • Låt purjolöksbitarna koka med de sista  2 minuterna.
  • Blanda ihop purjolök, potatis, Creme fraiche samt 4 msk dill.
  • Fördela det i en smord ugnsform.
  • Putsa laxen och skär ett längsgående snitt i bitarna. Inte rakt igenom.
  • Skala och grovhacka räkorna, men spara några hela till garneringen.
  • Blanda hackade räkor med pepparrot och färskost.
  • Fyll snitten med blandningen.
  • Lägg laxbitarna i ugnsformen.
  • Ställ in formen i mitten av ugnen ca 15-20 minuter.
  • Garnera med dill, citronrasp och räkor.
  • Servera med skirat smör och sallad.

Lax- och potatisgratäng – Passar alla