Fräscht och gott till kaffet!

8 portioner


 Det här behöver du:

Till pajskalet:

  • 125 g smör
  • 3 msk florsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • 1 msk vatten

För fyllningen:

  • 3 citroner
  • 3 ägg
  • 1½ dl socker
  • 1 dl grädde

Garnering (valfritt):

  • 1 citron
  • citronmeliss.

Ugn: 200 grader (varmluftsugn: ca 180 grader)

Gör så här:

  1. Kör smör, florsocker, vetemjöl, äggulan och vattnet till en mördeg i matberedare.citronpaj1
  2. Kavla ut degen.
  3. Klä en pajform, ca 23 cm i diameter, med degen.
  4. Picka botten med en gaffel.
  5. Ställ bottnen i kylskåpet i 20 minuter.
    Under tiden:
  6. Tvätta citronerna.
  7. Lägg en av citronerna åt sidan till garneringen.
  8. Riv det gula på citronskalet på en av de tre citronerna du ska ha till fyllningen.
  9. Pressa saften ur de tre citronerna.
  10. Förgrädda pajbottnen längst ner i ugnen i 200 grader ca 10 minuter (gäller inte varmluftsugn som ju behöver lägre temperatur).
  11. Vispa samman äggen, sockret och grädden till fyllningen.
  12. Tillsätt citronskalen och citronsaften.
  13. Ta ut pajformen ur ugnen och häll i äggsmeten.
  14. Grädda i ytterligare 25 minuter.
  15. Pajfyllningen kan vara lite mjuk i mitten när du tar ut den, den stannar (stelnar) när den kallnat.
  16. Skiva den återstående citronen mycket tunt och lägg den lite fint på pajen.
  17. Garnera med lite citronmeliss (valfritt).
  18. Servera gärna med jordgubbar och vispad grädde.

 

 


Fransk citronpaj – Gott till kaffet!